Sat Nam lieve yogi's en andere geïnteresseerden!

Twee weken voorafgaande aan de groene week starten we met de voorbereidingen zodat je tijdens de groene week zo min mogelijk last hebt van "afkick" verschijnselen. Dit is een Detox of ontgiftingsprogramma. We weten allemaal dat we veel behandeld voedsel binnen krijgen , teveel vetten en suikers en andere  bijproducten die niets toevoegen aan voeding maar dit zelfs aantasten. Vandaar deze " reset button" om jezelf weer op te schonen en je vol te zuigen met gezonde waardevolle chlorophyl rijke voeding.

Waarom Groen?

Chlorofyl of bladgroen is het biologisch pigment in de mesosomen van cyanobacteriën en in chloroplasten van bladcellen. Chlorophyl geeft plantenbladeren hun groene kleur. Chlorofyl vangt zonlicht op, en zet de zonne-energie om in chemische energie, die vervolgens wordt gebruikt voor fotosynthese. Chlorofyl is groen doordat het het rode en blauwe deel van het lichtspectrum absorbeert: alleen groen licht wordt teruggekaatst. Fotosynthese in de chloroplasten is een biochemische reactie waarbij uit koolstofdioxide en waterglucose en zuurstof worden gevormd. Een eerste ruwe bepaling van het absorptiespectrum van chlorofyl werd uitgevoerd door Theodor Wilhelm Engelmann (proef van Engelmann).Bron: Wikipedia

Wat doet het in je lichaam?

Ondersteuning ontgiften door afvoer van afval- en toxische stoffen. Chlorofyl kan allerlei toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, uranium, aluminium, koper, chroom, lood en cadmium (2), maar ook PAK’s, dioxine (3), en aflatoxine (5)(11), alcohol en pcb’s. Zo kunnen deze toxische stoffen met de ontlasting afgevoerd worden zodat ze niet worden opgenomen in ons bloed. Als er één stof is die in het maag-darmkanaal toxische stoffen kan wegvangen, dan is het wel chlorofyl.* Of deze nu ontstaan door een gebrekkige spijsvertering of dat ze via de voeding of ons water binnenkomen. Chlorofyl is dus belangrijk voor iedereen die met voeding en leefstijl wil bijdragen aan zijn/haar gezondheid.

Ondersteuning van je hormonen

Chlorofyl kan bijdragen aan het verwijderen van zogenaamde xenobiotica uit het lichaam (via de aanmaak van leverenzymen die de uitscheiding mogelijk maken). Deze xenobiotica worden ook wel endocriene (hormonale) ‘disruptors’ genoemd. Het zijn bijvoorbeeld ftalaten, dioxines, aflatoxine, pesticiden etc. Pure winst voor je hormonen dus. (Bron: Rineke Dijkinga)

 

Waaruit bestaat de voorbereiding? 

We nemen twee weken de tijd om belastende "voedingsmiddelen" / dranken af te bouwen. 

Week 1, dag 1

* Probeer minimaal 2 liter water op een dag te drinken, dat mag ook in de vorm van theïne vrije thee / gemberwater/brandnetelthee. Ook kan je de Japanse Matcha thee gebruiken. Deze is niet theeine vrij maar de voordelen voor de gezondheid in de vorm van chlorofyl en vitaminen/ mineralen wegen ruimschoots op tegen dat nadeel. Drink niet meer dan twee kopjes per dag en liever niet op een nuchtere maag maar in de vroege- en late middag. Kies géén Chinese Matcha, daar deze regelmatig vervuild uit testen komt.

* Verminder het aantal koppen koffie. Drink je normaal 4 koppen? Nu twee 

* Verminder/ stop alcohol inname

* Verminder suiker inname. Wees je tevens bewust dat koolhydraatrijke producten omgezet worden in suikers en vetten!

* Verminder vlees & zuivelproduct inname, halveer het op zijn minst.

* Voeg meer groente en fruit toe aan je voeding. Eet een half uur voordat je (warm) gaat eten een ongeschilde appel.

* Voeg pitten en zaden ( B.V. gemalen lijn-, sesam- of hennepzaad, zonne- en pompoen pitten) toe aan je voeding.

* Start, of ga méér bewegen. Wandelen, yoga, fietsen, zwemmen enz.

* Slaap voldoende 

* Wees zoveel mogelijk in de buitenlucht, loop waar je kan op blote voeten.

* Zorg dat je altijd iets groens bij je hebt als je b.v. boodschappen gaat doen zoals een Granny Smith appel, voorkom verleiding

* Last but not least: Alles gaat een stuk gemakkelijker wanneer je dankbaar bent voor wat je WEL kan en mag eten,

eet met AN ATTITUDE OF GRATTITUDE!

 

Dit groene dieet is gebaseerd op de Kundalini yoga filosofie & het boek "GROEN EN GEZOND "van Hariang Kaur/ Christine Michon:   https://www.bol.com/nl/f/groen-en-gezond/9200000010732497/  

Mocht je vragen/ opmerkingen hebben waar ook de groep zijn voordeel mee kan doen, dan kan dat in de groepsapp. Probeer  het graag onderwerp gerelateerd te houden i.v.m. overprikkeling van je mede groepsgenoten. Heb je privé iets te delen, app me dan persoonlijk.

Privé ben ik via de app bereikbaar (06-21543727)

Je kunt me volgen op: https://www.anitawolsinkversnel.nl  

https://www.facebook.com/search/top?q=Sat%20Shanti%20Kundalini%20Yoga 

Gedurende de eerste week kunnen zich nog personen aanmelden, dus deel de link gerust met vrienden of bekenden. De daarop volgende week sluit de groep en is aanmelden niet meer mogelijk.

Ik wens ieder een verbonden gevoel, veel succes en dat ieder een mooi gezond en energiek voorjaar tegemoet gaat!

Warme groet, Avtar Padmani Kaur, Yoga docent, Natuurvoedingsdeskundige i.o.

 

Dag 2:

Probeer vanaf vandaag steeds wat meer van de onderstaande ingrediënten toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden.

De wortel drie-eenheid. Gezamenlijk zijn ze reinigend, energie opwekkend en houden ze het energieniveau van het lichaam constant.

Gember,

Dit voedt het zenuwgestel en zorgt dat energie beter doorstroomt. Het is zowel stimulerend als kalmerend. Het is goed te gebruiken bij stress en is en beproeft middel tegen menstruatiekramp. Het is tevens een spijsverteringsstimulant.

Ui,

De ui staat universeel bekent als helend. Het werkt het sterkst op de samenstelling van het bloed. Het stimuleert de aanmaak van bloed, het reinigt bloed door bacteriën te vernietigen die schadelijk zijn voor het lichaam. Het eten van rauwe uien houd je helder.

Knoflook,

Dit is een krachtig kruid en een natuurlijk antibioticum. Het werkt optimaal bij darmproblemen wanneer de look rauw gegeten wordt. Het stimuleert de seksuele energie en de zaadproductie.

Wanneer je deze drie 'zusters' bij elkaar gebruikt kunnen ze de voeding smakelijker maken en versterken ze elkaars helende werking.

Voor de avondmaaltijd van vandaag/ morgen zou je inspiratie kunnen opdoen met de Afrikaanse stoofpot: En wat denk je van van deze Marokkaanse wortelsalade?!

Op welke tijden kun je het beste eten?

Ieder heeft een uniek spijsverteringsstelsel, je weet van jezelf wanneer je iets moet eten. Wanneer je voelt om elke paar uur iets te eten, dan kun je dat bij het groene dieet ook doen door b.v. fruit te eten. Het is wel goed te weten dat je lichaam spijsverteringscycli heeft. Er zijn drie cycli van 8 uur gebaseerd op 3 lichaamsfuncties:

1. Het opnemen van voedsel: 12.00- 20.00

2. Het absorberen en gebruiken: 20.00- 04.00

3. Het elimineren/afstoten van afvalstoffen:04.00- 12.00

Extra belangrijk voor wie te kampen heeft met CARA , dit dieet is bij uitstek geschikt voor mensen die vaak verkouden zijn, aan bronchitis of astma lijden. Dit dieet heeft geen slijmvormende voedingsmiddelen zoals melkproducten. Na dit dieet is het ook gemakkelijker deze producten te verminderen of te schrappen. Ook mensen met eczeem doen het goed op dit dieet zonder melkproducten en suiker. Mocht je ook allergisch zijn voor bepaalde vruchten, groenten, noten of zaden in het groene dieet, dan kan je deze voedingsmiddelen vervangen of overslaan.

( de recepten komen uit het boek groen en gezond)

Succes allemaal met het doorvoeren van de aanpak van dag 1 & het implementeren van dag twee!

 

Om alvast in de stemming te komen kunnen jullie GHEE gaan maken. Daar gaan we in de Groene week veel gebruik van maken. Ghee is geklaarde roomboter, dus zonder melkbestanddelen. In het filmpje kan je goed zien hoe je het maakt. Ghee is buiten de koelkast lang houdbaar mits je een schoon voorwerp gebruikt om het uit de pot te halen. Het heeft een heerlijke nootachtige smaak. Eet je veganistisch dan kan je ook een mooie olijfolie gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=Kl4oFJ7FU4E&t=13s 

 

Dag 3 : 

En? begint het een heel klein beetje te wennen?

Wanneer je je maag wilt wennen aan kleinere porties dan wen je eigenlijk je hersenen aan minder eten. Wij als Westerse mensen kennen amper honger, hooguit van wat we zien op de televisie. We kennen TREK en verleiding tot eten, prikkels die hoofdzakelijk via onze zintuigen binnen komen in plaats van een seintje van binnenuit. Je kunt veel verleidingen tot "eten/ snoepen" voorkomen door simpelweg gezonde snacks binnen je gezichtsveld te zetten. Zet eens een schaaltje met noten of  snacktomaatjes en wortel/ komkommer op tafel en je zult zien hoe snel het went om iets gezonds te snacken. Ga boodschappen doen NA je lunch om niet in verleiding te komen tot dubieuze aankopen. Maak een boodschappenlijstje en houd je aan de opgeschreven producten zonder "extra's" toe te voegen....   En als eens gedacht aan een ontbijt bordje in plaats van een diner bord tijdens de warme maaltijd? Je kunt gewoon mee eten met de rest van de familie maar schept vanzelf iets minder op. ( Natuurlijk ga je dan niet voor de 2e ronde he! :-) ) Tegen een "honger" gevoel is het fijn wat vaker je tanden te poetsen of op kardemom of venkel zaadjes te kauwen, goed voor de frisse smaak en het tevredenheidsgevoel.

Weet je dat citroen-/ limoensap in combinatie met olijfolie als dressing op je salade rauwe groenten beter verteerbaar maakt? Ook werkt het heel goed tegen gasvorming in de darmen. Fijn als je daar in de opbouw naar de groene week alvast mee begint omdat we daar tijdens de groene week mee doorgaan. Citroenen bevatten veel vitamine C, calcium, magnesium, en potassium

Citroen/ limoen helpt je bij de reiniging en ontgifting. Ook ondersteunen ze de lever bij zijn ontgiftende taak en werkt het koorts remmend.

Kachumber (Indiase salade), recept voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten.

Ingrediënten: 2 grote tomaten (ongeveer 500 gr)

1 kleine ui

1 grote komkommer

sap van een halve citroen

scheutje olijfolie (desgewenst)

zout/ zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Was de tomaten en snijd ze in blokjes

Schil de ui en snijd in stukjes

Schil/ was de komkommer en snijd hem in dunne plakjes

Meng citroensap met wat olijfolie , zout en peper schenk over de salade

Schep goed om en laat koud worden in de koelkast

Linzen-wortelsoep:

De recepten zijn slechts voorbeelden/ inspiratie , te gebruiken naar eigen tijd, smaak en inzicht.

Keep going! De lente lonkt! 

Wil je wat meer weten over je eigen constitutie dan is de volgende test inzicht gevend en leuk om te doen!

www.agn-ayurveda.com/ayurveda-test/?v=796834e7a283 

Dag 4

Ter voorbereiding op de groene week deel ik een filmpje over het maken van Ghee. (Geklaarde roomboter)  Ghee heeft mooie kwaliteiten. Het is het enige melkproduct dat niet zuurvormend is. Het is een vet en dus neutraal. Ghee wakkert het vuur van de spijsvertering aan en maakt dat het voedsel goed door het lichaam wordt opgenomen. Het heeft tevens een versterkend effect op het zenuwgestel en is met name goed voor het geheugen. Wanneer je overgewicht hebt of een hoog cholesterol gehalte, wees dan matig met het gebruik van Ghee.

Ghee is buiten de koelkast lang houdbaar en te gebruiken op brood en om in te bakken en braden. Eet je veganistisch dan kan je Ghee vervangen door een goede olijfolie van eerste persing. 

https://youtu.be/Kl4oFJ7FU4E  

Lukt het met voldoende drinken?  Tip: probeer brandnetelthee! Brandnetels smaken een beetje zoet. Ze zijn bloed zuiverend en worden als natuurmedicijn gebruikt bij reuma en jicht. Brandnetels hebben een urinezuur afdrijvende werking, wat allemaal in je voordeel werkt tijdens de ontgiftingsfase. Nog even dan kan je buiten weer verse brandnetel topjes plukken, voorlopig nog even de gedroogde variant...

Dag 5

Rustig en aandachtig eten heeft een belangrijke functie. Het spijsverteringsproces begint namelijk al in de mond. Kleine hapjes, goed gekauwde voeding in zo klein mogelijke stukjes, geeft de enzymen uit het speeksel de optimale kans om te mengen en in te werken op de voeding. De maag ontvangt de gekauwde voeding, de maagsappen kunnen beter inwerken op goed voor verteerd voedsel omdat ze reageren op de enzymen van het speeksel en omdat de kleine stukjes veel gemakkelijker bereikbaar zijn voor de maagsappen dan in de haast doorgeslikt brokken.

Pas na 20 minuten eten krijgen de hersenen een seintje of je genoeg gegeten hebt. Ben je een snelle eter en kauw je slecht dan ben je binnen die 20 minuten al vaak aan je tweede portie toe en mis je het signaal van je lichaam dat je eigenlijk genoeg gegeten hebt. Het is dus écht een 'weetje' , wanneer je deze kennis hebt is het gemakkelijker aandachtig te eten en te kauwen. Tenslotte ondersteun je hiermee je eigen spijsvertering proces!

Rust is van uit Yogisch perspectief HET moment om je lichaam de kans te geven processen uit te voeren en te helen, dit heet respectvol omgaan met je lichaam. Rust leert je ook beter luisteren naar je lichaam. Kijk eens wat de onderstaande groene meditatie voor je kan betekenen en probeer het vaker in je leven te implementeren.

Voor hen die Kundalini yoga beoefenen: De begeleidende mantra is Hari Hari Hari Hari Hari Hari Haaaaaaaaaarrrrrr op één toon gezongen in één lange uitademing 11 tot 31 minuten

Dag 6

Het groene dieet is een vegetarisch mono dieet. Je kiest voor het eten van alleen groene groenten en groen fruit, groene peulvruchten en granen.

Je zal gaan merken dat het groene voedsel ontgiftend werkt, het reinigt  je lever en maakt dat je overtollig slijm kwijtraakt. De huid wordt er zuiverder van en je verliest overtollige kilo's. Je kunt , zonder op calorieën te letten, zoveel eten van het groene voedsel als je wilt! 

Neem de tijd

Gun jezelf rust en houd er in de planning rekening mee dat je een dieet gaat volgen. Plan in de dieetweek geen extra zware activiteiten of afspraken. Je dagelijkse bezigheden / werk valt goed vol te houden met dit dieet. Zeker wanneer je het dieet langer wilt volhouden

( 40 dagen) zal je merken dat je juist energieker bent en beter functioneert dan voorheen maar aan het begin is het, zo als bij alles, een gewenningsperiode voor je lichaam. Je hebt misschien ook wat langere tijd nodig om het eten voor je dieet voor te bereiden, soms zet je de avond er voor iets in de week. Ik zal daar rekening mee houden bij het aanbieden van de recepten. Bouw ook tijd in voor yogaoefeningen / wandelingen o.i.d. en meditatie. Daar kunnen jullie in deze voorbereidingsweken natuurlijk mee beginnen!

Tip: Wanneer je gemberthee drinkt ben je misschien net als ik geneigd plakjes gember te snijden. In India leerde ik dat je het best Julienne kunt snijden omdat je dan veel meer gembercellen aansnijd die hun  (Smaak) +++ stoffen kunnen achterlaten in het water. De schoonheid van een gemberknol (Foto) vind ik ook écht een aanwinst op het aanrecht! (Ik snijd de knol mét schil)

Medicijn gebruik

Wat medicijngebruik betreft, ga daar gewoon mee door tenzij je arts iets anders aanraadt. Ook eventuele voedingssupplementen  kan je blijven gebruiken zoals je gewend bent.

Water drinken

Drink tijdens het groene dieet dagelijks twee liter water buiten de andere sappen of bouillon. Het makkelijkst werkt het om een  2 liter fles op het aanrecht te zetten en dat te drinken of er (kruiden) thee van te zetten. Zo houd je overzicht over wat je minimaal gedronken hebt. Gebruik géén zwarte theeën i.v.m. het theïnegehalte en de belasting daarvan voor je maag en lever. Start de dag met een glas water en neem ook een glas water voor het slapen gaan om het ontgiften te vergemakkelijken.

Noten / zaden

Probeer wat vaker zaden en noten toe te gaan voegen bij je maaltijden.

Pistache nootjes: Gunstig effect op hart- en vaatziekten en een zeer grote antioxidantencapaciteit Rijk aan fosfor en calcium en , ook niet onbelangrijk is gunstig voor het gewichtsbehoud. (Bron: Notenencyclopedie)

Pompoenpitten: Koop het liefst bio noten en pitten. Een goed adres om snel en verantwoord te bestellen is https://www.pit-pit.com 

Zonnebloempitten. Net als bij de pompoenpitten  kun je de pitten rauw verwerken in b.v. salades , roosteren geeft extra smaak en wordt voor bepaalde gerechten geadviseerd.

Gebroken lijnzaad: Bevat vitaminen B1 B2 , mineralen maar ook veel omega-3/6 en 9. Veel eiwitten en vezels. Stimuleert gewichtsverlies, geeft een vol gevoel, goed voor de spijsvertering, helpt tegen lusteloosheid,, gezond voor hart en bloedvaten, versterkt het immuunsysteem. Gebroken lijnzaad is gezonder dan ongebroken. Heel lijnzaad kan, net als Chi zaad, darmklachten geven omdat de zaadjes kunnen verkleven in de lussen van de darmwand.

Nog meer interessants en leuks om te bekijken? https://youtu.be/iGEBHgt7gvY 

Lieve “Groene” mensen, er volgt een lijst van ingrediënten die we tijdens de groene week/weken kunnen gaan gebruiken. Natuurlijk behoud je zelf de regie over wat je kunt en wilt kopen, ik kan niet in jullie portemonnee kijken en ik weet ook niet wat je wel of niet lust. 

Wanneer je het boek “ Groen en gezond “ van Hariang Kaur/ Christine Michon aanschaft

https://www.bol.com/nl/f/groen-en-gezond/9200000010732497

Zal je vele inspirerende gerechten vinden en Nóg meer achtergrond informatie , net als ook yoga oefeningen. Een échte aanrader dus! Op deze app. kan ik voor de overzichtelijkheid slechts een aantal recepten kwijt . Het idee is daarmee duidelijk lijkt mij, er wordt groen gekookt en gegeten. Zie de recepten als richtlijn en inspiratie en laat daar graag je eigen smaak en fantasie op los.

Mogelijke boodschappen voor de lunch:

Granny Smith appels & Doyenne du Comice peren, die bijna dagelijks voor het ontbijt gebruikt worden.

Groene druiven

Groene kiwi’s

Groene meloen

Kiwano ,gehoornde meloen, is geel van buiten maar groen van binnen) Fris/zuur/ Afrika> A.H

Cherimoya of custard appel, Peru/ Chili> A.H

Spinazie

Koolrabi

Komkommer

Avocado

Venkel

Zonnepitten, pompoenpitten , pistache nootjes, gebroken lijnzaad en  Evt. sesam zaad

Boodschappen voor lunch en Diner:

Mungbonen

Mung Dal (gespleten Mung boontje)

Groene linzen

Spliterwten

Broccoli

Groene paprika's

Groene Pepers

Groene kool

Courgette

Avocado

Snijbonen

Andijvie

Spinazie

Postelein

Snijbonen

Boekweit

Prei

Bleekselderij

Sugar snaps

Doperwtjes (diepvries)

Raapstelen

Lamsoren

Gemengde salade

Spruitjes

Koriander

Peterselie

Kombu (zeewier, werkt bij peulvruchten remmend op gasproductie in de darmen en helpt bij de vertering)

Tahin (sesampasta)

Tamari ( zoutig soja ferment)

Laurierblad

Nootmuskaat

Zwarte peper

Zeezout

Anders gekleurde uitzonderingen zijn uien en knoflook!

Tevens kan je 1 x per week een beetje rijst of boekweit toevoegen, zeker wanneer je een laag gewicht hebt en meer af dreigt te vallen dan goed voor je is.

Je ziet dat sommige producten dubbel benoemt staan zoals spinazie. Is ook dubbel te gebruiken b.v. in Smoothie, als rauwe salade, in soep of gestoofd. Werk zo economisch mogelijk. Kijk wat er in je koelkast ligt en niet lang kan wachten om bederf en verspilling te voorkomen.

Dag 7

Een mooie manier om óók van buiten naar binnen te werken is massage. Heerlijk om je te laten masseren natuurlijk maar je kunt ook zelf je "lichaam" in de hand nemen doormiddel van voetmassage. Alle meridianen, onzichtbare (maar heel belangrijke) energiebanen, komen namelijk samen in de voeten en corresponderen met alle organen in ons lichaam. Is er ergens een blokkade dan is dat in de voeten te bemerken én vaak ook te helen. Duizenden jaren geleden werden de meridianen of energetische banen ontdekt door Chinese geneeskundigen. In de Westerse cultuur zijn voeten vaak het kind van de rekening en geeft men de voeten (té) weinig aandacht.

Ga eens rechtop staan en voél de grond onder je voeten, kom op je tenen, vind je balans, sta op je hielen en wiebel je tenen. Probeer dan de zijkant van je voeten op de grond te drukken ( Dikke darm meridiaan, stimuleert spijsvertering) Zet dan de gehele voet op de grond en voel opnieuw de aarde onder je....voel je je nu beter geaard nadat je bewust contact gemaakt hebt ? (aandacht gegeven)

Koester jezelf aan het einde van deze eerste week met een heerlijk voetbad, liefs met een schep zeezout er in. Dit helpt je aarden en stimuleert je voeten negativiteit los te laten. Je voeten zijn namelijk complete DETOX organen. Vandaar dat het lopen op blote voeten ook zo prettig voelt, je loopt én je laat los....Droog daarna je voeten heel goed af met een ruwe handdoek.

Na je voetbad masseer je je voeten liefst met een amandelolie. Wanneer je vaak last hebt van koude voeten is de keuze voor kokosolie  beter. Je kunt intuïtief masseren, aandacht geven wat om aandacht vraagt, voel goed! Ook eventuele onregelmatigheden diep in je voetzool geef je extra aandacht. Zoals korreltjes in je voetzool, die aanvoelen als suiker- of een rijstkorrel, masseer tot het minder wordt of weggaat. Kijk eens op de meridiaan kaart onderaan de pagina, waarmee dat specifieke "korreltje" correspondeert. Trek na de massage een paar katoenen of wollen sokken aan en laat de olie inwerken. Herhaal dit minstens nog 1 x voor de start van de groene week. Liefst de avond vóór de start.

Dag 8

Lekker geslapen na je voetmassage? Vandaag wil ik wat inzicht delen betreffende smaken van voeding. Er zijn vanuit de Ayurveda gezien 6 smaken: zout, zuur, zoet, scherp, bitter en wrang. Smaak wordt niet alleen gezien als een plezierig of een onplezierig onderdeel van voeding, maar als een belangrijke factor die van invloed is op onze gezondheid en ons humeur.

Zoete smaken: zijn aansterkend, aangenaam en voedzaam voor het lichaam. Wanneer je er teveel van eet volgt er teveel slijm vorming, indigestie, verkoudheden en overgewicht. Mentaal kan teveel zoetheid onverschilligheid en ongeïnteresseerdheid veroorzaken.

Zure smaken: stimuleren de eetlust en zetten de spijsverteringsklieren aan tot werken, ze stimuleren de denkactiviteit en versterken de energietoevoer naar de organen. Het eten van te veel zuur kan ontstekingen veroorzaken, koorts en zwakte. Teveel zuur verontreinigd het bloed.

Zoute smaken: lossen slijm op, vergroten de eetlust en helpen bij de vertering van voedsel. Teveel zout veroorzaakt uitputting, vocht vast houden, impotentie, rimpelvorming, maagzuur en ontstekingen.

Scherpe smaken: helpen bij de opname van het voedsel. Stimuleren organen, zijn water afdrijvend, helpen bij de genezing van zweren, kalmeren bij jeuk, laten onverschilligheid verdwijnen en binden de strijd aan tegen overgewicht. Bij te veel gebruik kan het de spermaproductie ontregelen en vermoeidheid, duizeligheid, krachtverlies, dorst en pijn in het lichaam veroorzaken.

Bittere smaken: stimuleren de eetlust en reinigen de keel. Ze maken dat je helder gaat denken en zijn heilzaam voor de huid en lichaamsweefsels. Teveel bitter kan hoofdpijn veroorzaken.

Wrange smaken: zijn kalmerend en koelend. Ze gaan slijmvorming tegen en ze reinigen het bloed. Wanneer je er teveel van eet kan er winderigheid ontstaan en verstoppingen. Ook kan het zorgen voor pijn in de borst, vermagering en dorst. 

 

Obstipatie of juist diarree?  Bij diarree oppassen met WRANGE producten, wrang staat voor 'uitpersen' het werkt bindend en kan verstoppingen veroorzaken. Bij diarree is het juist goed die producten te gebruiken omdat ze diarree remmen. Wrange substanties zijn: komkommer, bonen, rauwe broccoli, kool kiemen, Cranberries, appels, onrijpe bananen. Kruiden: peterselie, saffraan, goudsbloem en eikenbast. 
Kies wat bij jou past!
Volg vooral je gevoel! Voel waar je op dát moment behoefte aan hebt. Je lichaam is de juiste raadgever. 

 

 

Kijk! Je huisdokter voor in de keuken! Kijk / voel waar behoefte aan is en creëer een manier van koken die je als het ware op het lijf geschreven is!

Ga de komende dagen aan de slag met de kennis die je deze week verzamelde en probeer stapsgewijs de dingen die bij jou resoneren te implementeren. Eet  & drink bewust, rust voldoende en begin met het in huis halen van de vaste voedingsproducten zoals linzen , Mung, Mung dal e.d. Voeg zoveel mogelijk groente toe aan je menu en minder met koolhydraat rijke producten zoals brood, aardappelen, pasta's e.d. 

Dag 9

Ik hoop dat iedereen fijn bezig is en gemotiveerd blijft! Vanbinnen schoont het lichaam al redelijk op en je kunt misschien wat ontgiftings  kenmerken meemaken. Je urineert meer, je ontlastingspatroon verandert, je transpireert meer het beslag op je tong kan veranderen.  Misschien ben je wat rillerig door de verminderde calorie inname. Veel geeuwen en wat vermoeider zijn hoort er ook bij MAAR....wees gerust! Het is van tijdelijke aard!

Om het proces te versnellen kan je je lichaam ondersteunen door je lymfesysteem een boost te geven. Je lymfesysteem heeft een ontzettend belangrijke rol bij het ontgiften. Op deze website https://sat-shantikundaliniyoga.jouwweb.nl  onder het kopje "BLOG" kan je daar een uitgebreid artikel over lezen.

Hoe stimuleer je je lymfesysteem en wat is daarvan het gevolg?

Voor de yogi's onder ons is het bekent als de Ishnaan , voor de niet yogi's hier de uitleg. Scrub je huid met een droge sisal handschoen, niet aaien maar echt scrubben. Het is niet pijnlijk , ja huid wordt rood en gaat tintelen. Begin bij je re. arm en werk vanaf je hand naar boven toe , doe dat ook links en bij je benen van voet naar dij, dus altijd naar je hart toe scrubben, scrub dan je lichaam. Je stimuleert hiermee de bloedsomloop. De bloedsomloop brengt het lymfevocht in beweging. Sterker nog, je lymfevocht kán niet zelf bewegen het heeft de stimulatie nodig van een opgezweepte hartslag! (Vandaar dat bewegen/ sporten ook zo belangrijk is!) Ben je klaar met scrubben, smeer dan je huid in met een heerlijke amandelolie, je zal merken dat je huid het echt opzuigt! En dan, als toetje neem je een heerlijke koude douche! Begin zoals je met scrubben begon re. hand en dan naar boven enz. Laat het water over je rug lopen , droog je af met een ruwe handdoek en geniet daarna van de after glow! De Ishnaan in een notendop....

Het gevolg

De huid is het grootste uitscheidingsorgaan wat we hebben, het prikkelen van de huid en bloedsomloop, het stimuleren van de lymfe, brengt de uitscheiding van vele toxische stoffen op gang, via de huid verlaten deze stoffen OOK het lichaam. Dus niet alleen via de urine en ontlasting maar juist via de huid en ademhaling. Vandaar ook het veranderen van het beslag op de tong, ontgifting die visueel is! Poets je tanden en borstel je tong mee of gebruik een tongschraper zoals in India gebruikelijk is. Je kunt de dag ook beginnen met OILPULLING. Hiervoor neem je op je nuchtere maag een eetlepel olijfolie of een eetlepel kokosolie in je mond . Dit spoel je door je mond heen , perst het tussen je tanden door en gorgelt ermee ZONDER iets in te slikken. Probeer dit minstens 3 minuten liever 5 minuten vol te houden. Daarna spuug je het uit in de wc en poets je tanden en tong. Veel van de plaque van de tong ben je nu kwijt. Het zijn de bacteriën in de plaque die je een slechte adem geven.

Dag 10

Verwen jezelf vandaag met een heerlijke smoothie van Peer, kiwi een stukje banaan en een halve avocado. Voor de bite kan je er nog wat zonnebloempitjes in mengen voor je het met de staafmixer mixt. (Wanneer het te dik is iets water toevoegen)

TIP: Eet je smoothie met een lepeltje in plaats van het te drinken. Wanneer je het eet krijgt de smoothie de kans zich te vermengen met je speeksel alwaar de enzymen in je speeksel al kunnen beginnen met de voorvertering. Wanneer je drinkt, passeert het té snel en heb je geen voordeel van de vermenging én smaak beleving. Drink voldoende vocht over de dag. Yogi thee, groene thee en thee gemaakt van verse gember met brandnetel helpen je verder ontgiften. Probeer vanaf nu de koffie te laten staan of drink, als je het niet kan missen , decafé. Probeer zo veel mogelijk buiten in de natuur te zijn. Besef dat al het groen wat je gaat eten NATUUR is in iedere cel. En AL die cellen samen voeden jouw cellen, gezond, gewoon omdat jij OOK natuur bent!

Volgende week hebben we Taugé nodig van Mung boontjes. Dat heeft even tijd nodig dus daar kan je nu mee beginnen. Was een half kopje Mung boontjes en zet het in een grote schaal in ruim water in het licht. Ververs het water dagelijks en je ziet dat de Mung gaat ontspruiten en herkenbaar gaat worden als Taugé. Wanneer je spruiten ziet, was je het iedere dag even af en laat het verder onder een vochtige doek op een warme plaats verder ontkiemen. Deze verse kiemgroente gaan we volgende week in de gerechten verwerken. Wanneer de kiemen uitgegroeid zijn en de groene hulsjes van de kiem gevallen zijn kan je ze, goed uitgelekt!, in een papierenzak bewaren in de koelkast.

Dag 11

Na het verhaaltje van gisteren over tongplaque, vandaag een fijne ontgiftende ademhaling. Bij de yogi's bekent maar wil je óók meedoen , dan volgt hier  de uitleg  van De Leeuw ademhaling.

Zorg dat je een handdoek bij je hebt en plaats die op je borst en schoot. Laat je onderkaak tijdens de uitademing ontspannen hangen. Strek je tong uit alsof je de kin wilt raken.

Dit is een krachtige ademhaling voor de borst en keel. Zit op je knieën en maak klauwen van je handen die je op je knieën laat rusten.  Adem in en breng je hoofd een klein stukje naar achter , Breng je tong naar buiten op een uitademing terwijl je je kin richting borst buigt en maak een brullend "AAAHHHH" geluid achter in je keel Breng alle lucht vanuit je longen over je tong naar buiten terwijl je met geopende ogen naar het punt tussen je wenkbrauwen blijft kijken .
Adem krachtig in en uit door de geopende mond terwijl je de adem over de wortel van je tong dwingt te gaan, zonder het een raspende ademhaling te laten worden. Je zal speeksel lekken op de handdoek, probeer dat je niet af te laten leiden maar ga door zonder de mond te sluiten. Het gaat bitter/ vies smaken in je mond maar naarmate je dit vaker doet en je lichaam opschoont wordt het minder bitter. Het verwijderd toxinen en is goed voor het keelchakra en de schildklier. Ik hoop dat jullie steeds minder kwaaltjes gaan ondervinden van het ontgiften zodat we een fijne groene week met elkaar kunnen hebben. Deze oefening gaat daar zeker toe bijdragen. Succes allemaal!                                                                                                                                                                                      3/11 min.

Afbeelding : Gina de Wit

 

Ook dít is ontgiften!  Absolute aanrader om te bekijken!  Durf jij je innerlijke vijand in het gezicht te kijken?https://www.youtube.com/watch?v=Vm5z_XS7D88 

Dag 12

Nog een voorbereiding die we nu kunnen treffen is het maken van een dressing voor de salades. 

Dressing 1. 

Maak een voorraadje waar je de komende week van kunt genieten. Maak het op tijd zodat alle smaken zich goed met de olie mengen.

Olijfolie, vers citroensap , 1 eetlepel Tahin (sesampasta), peper en zout, 1,5 cm rauw geraspte gember, 1 teentje knoflook. Hennepzaad. Blender op hoge snelheid en voeg daarna wat sesamzaadjes toe.

Pas de hoeveelheid citroensap aan aan je eigen smaak. Voor gebruik goed schudden.

Dressing 2

Is eigenlijk een salsa. Heerlijk om bij koude groente of salades te gebruiken. 

Snipper een ui fijn, gebruik een halve tot hele bos verse koriander en het sap van een limoen. Laat de smaken goed intrekken en serveer koud. Lust je geen koriander of kan je het niet verdragen gebruik dan platte bladpeterselie.

Koriander bevat veel vitamine A , B (waaronder foliumzuur) en C. Het is rijk aan ijzer en magnesium. Is goed voor de spijsvertering en helpt gasvorming te voorkomen. Tevens stimuleert het de aanmaak van enzymen die ons helpen om eten te verteren.

Platte blad peterselie is iets sterker dan krul peterselie. Het bevat vitaminen A en C, ijzer en foliumzuur. Het speelt een rol bij het voorkomen van hart en vaatziekten.

Hennepzaad kan je door je smoothie, dressing of salsa verwerken maar is ook los over je salade te gebruiken. De smaak is romig iets nootachtig en zacht. Het bevat veel essentiële eiwitten, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Heeft tevens een bloeddruk verlagende werking en kan daardoor beschermen tegen hart en vaatziekten.

1 eetlepel hennepzaad staat gelijk aan 4 á 5 gram eiwit die gemakkelijk te verteren is voor het lichaam.

https://Youtu.be/e1xt8css5lk 

Wanneer de Link niet wil openen ,ga naar Happy Health op YouTube. Hennepzaad.

Dag 13

Het is heel leuk om jullie recepten, en over jullie enthousiasme te lezen!  Dank daar voor!

De laatste 2 voorbereidingsdagen gaan in, het drinken zoals jullie nu doen, 2 liter. per dag zou ook ná de groene week een deel van je leefstijl kunnen blijven. Het biedt vele voordelen voor je spijsvertering, stofwisseling, je huid, haar en nagels. Hoe beter je spoelt hoe schoner je lichaam. Wees je er van bewust dat consequent méér drinken dan dit geen meerwaarde heeft, het kan zelfs schadelijk zijn! (waterintoxicatie) In de komende week leg ik ook uit wat drinken voor, tijdens en na je maaltijd betekend voor je spijsvertering. Doe je voordeel met dat "weetje"

Morgen zal ik de recepten voor dag 1+ 2 van het GROENE dieet posten zodat jullie nog kunnen nalopen of je alles in huis hebt voor de komende dagen. Overmorgen dus geen post maar ik ben wel bereikbaar voor eventuele vragen. 

Denk aan de selfcare en ook nog aan het voetenbadje en de voetmassage?!  Fijn dat we dit met elkaar ondernemen mensen, toch veel gemakkelijker dan alleen? Ondersteun elkaar en bedenk....Teamwork make dreams work!

Dag 14 Zo, op één dag na zit de voorbereiding er op! Hoe is het jullie bevallen? Zijn jullie er klaar voor? Ik wens jullie veel kookgenoegen en fijne smaakervaringen, geniet van de zuivere smaken, je doorzettingsvermogen, je heldere hoofd en je liefdevolle hart. Maak er een mooie week van! 

de recepten voor dag 1 & 2 van de GROENE WEEK!

Dag 1

Ontbijt:

Was en snijd één Granny Smith appel in  blokjes, niet schillen! Doe het zelfde met een Doyenne du Comice peer.(deze blijven vrij vast terwijl een andere groene peer óók mag, maar deze worden vaak wat papperig tijdens het bakken)

Smelt een beetje Ghee in de pan (Veganisten: Olijfolie) en bak de stukjes fruit snel om en om zodat ze licht gaar worden. Sprenkel er wat zonne- pompoenpitten  of /en **gebroken lijnzaad over , bak even mee. Dien warm op en geniet ervan. Gaande de week zal je misschien genoeg hebben aan een halve appel/ peer. Wanneer je niet voldaan bent neem je nóg een portie!

Tussendoor drink je veel water en thee. Vóór het eten drinken vult de maag en remt de eetlust.

                                                                           Tijdens het eten drinken stimuleert de spijsvertering,

                                                                           NA het eten drinken zorgt er voor dat  *verbrandingsvuurtje dooft…..

Giet dus geen water op het vuur van de verbranding!

*Zichtbare vlammen en onzichtbare verbranding zijn twee aspecten van wat we “vuur” noemen De spijsvertering heeft duidelijk met vuur te maken. We spreken vaak over het “Verbranden” van calorieën en vet. De Veda’s vermelden dat het voedsel wordt verteerd door Jatharagni- vuur (het vuur in de maag) Wacht daarom het liefst 1 uur na iedere maaltijd met drinken om het vuur niet te doven. (Bron: Vedische kookkunst : Adiraja Dasa)

**Gebroken lijnzaad: Bevat vitaminen B1 B2 , mineralen maar ook veel omega-3/6 en 9. Veel eiwitten en vezels. Stimuleert gewichtsverlies, geeft een vol gevoel, goed voor de spijsvertering, helpt tegen lusteloosheid,, gezond voor hart en bloedvaten, versterkt het immuunsysteem. Gebroken lijnzaad is gezonder dan ongebroken. Heel lijnzaad kan, net als Chi zaad, darmklachten geven omdat de zaadjes kunnen verkleven in de lussen van de darmwand.

Na één uur kan je tussen de maaltijden door ieder uur drinken. Water , thee zelfs (bij behoefte!) een heldere bouillon.

Tip: Sla NOOIT een maaltijd over! Wanneer je een kamp- of haardvuurtje maakt. Bouw je dat op met kleine takjes en goed brandbaar hout als het vuurtje goed brand komen de stevige stukken hout……Hoe licht je maaltijd ook lijkt of is, het zijn de “kleine takjes” die het (spijsverterings)vuurtje brandende houden. Een maaltijd overslaan staat gelijk aan het vuur laten uitgaan. De eerst volgende maaltijd is gelijk aan een dik houtblok wat “als een blok” in de maag ligt te smeulen en (o.a.) gasvorming geeft. Het lichaam gaat in spaarstand, want het kan er niet op vertrouwen dát en wanneer er weer een nieuwe maaltijd komt….één van de gevolgen die je aan de buitenkant kunt merken is dat je niet meer afvalt. Je eet té weinig , je lichaam gaat het in calorieën opslaan en vasthouden.

Er worden weinig hoeveelheden bij de recepten vermeld, ga op je gevoel en/of gezinssamenstelling af en ook je eigen smaak is van belang! Lust je geen paprika of appel? Wees flexibel en creatief, pas het aan!

Lunch:

Groene soep, halve zak Spinazie, 1 courgette,4 stengels bleekselderij, deel groene kool, pompoenpitten, Ghee/ olie, zout/ peper, 3 blaadjes spinazie voor garnering, eventueel wat hennepzaad. Te stevig? Voeg een kopje water toe

Hoe maak je het?

Smoor de courgette (in blokjes gesneden) en de groene kool (Gesnipperd) in 1 eetlepel Ghee/ olie in een soeppan. Wanneer glazig voeg je een liter water toe en biologische groentebouillon poeder of Tahini (Dun Soja extract). In een koekenpan rooster je de pompoenpitten( deksel op de pan tot ze “poppen” als popcorn) Voeg dit toe aan de soep en blend met de staafmixer. De pitjes geven wat  “bite” aan de soep. Strooi nog wat hennepzaad over je soep. Eet je gezin mee pas dan de hoeveelheden aan. Hiervan kan je ruim 2 x eten dus neem wanneer je trek hebt gerust nog een bord!

Heb je tussen de maaltijden in trek neem fruit  (liefst mét schil ) Wacht met het eten van fruit tot minimaal 1 uur na de maaltijd. De uitzondering is een appel, die mag zowel vóór als na de maaltijd gegeten worden. Andere fruitsoorten zorgen voor verstoring van het spijsverteringsproces.

Diner:

Start met een schaaltje soep, ook hier mag je naar wens wat Taugé door mengen.

Lauw warme boekweit salade, pas je portie aan naar behoefte.

Komkommer en augurk, ¼ ui gesnipperd , hennepzaad, zelfgemaakte dressing

Dit heb je nodig:

150 gr boekweit,1 handje zonne- pompoen pitten,1ui,1 courgette,1 avocado, wat spruiten b.v. van Mung (taugé)

Zo doe je het:

Spoel de boekweit goed onder de kraan. Laat het goed uitlekken en rooster het daarna in een droge koekenpan , dit haalt de heerlijke nootachtige smaak naar boven. Voeg dan het water toe en kook volgens de verpakking gaar in kokend water ( zo’n 15 min.) Terwijl de boekweit kookt rooster je de zaden en laat ze afkoelen. Snijd de ui in ringen en de courgette in blokjes. Verwarm wat Ghee/ olie en bak 5 tot 7 min. op laag vuur. Giet de boekweit af en breng op smaak met flink wat peper en zout. Snij blokjes van de avocado, voeg de taugé toe. Kruiden met peper en zout naar smaak. Meng alles voorzichtig door elkaar en klaar is je gezonde maaltijd met boekweit. Eet het samen met de komkommer salade.

Avond:

Leer je maag voelen! Zit je "vol" maar heb je trek, kijk eens waar dat vandaan komt...gewoonte, emoties o.i.d. ? Ook nu kan je extra drinken en fruit eten in de avond maar probeer ’s avonds na 20.00 niet meer te eten . Drink nog een glas water voordat je gaat slapen en zet water neer voor de ochtend. Het kan zijn dat je je aan het begin wat eerder moe voelt, geef er aan toe en ga wat eerder naar bed. Rillerig of koud? Neem een kruik mee naar bed! Op naar dag twee!

 

Attentie! Was voor de maaltijd van morgen 250 gram Mung bonen en 250 gram rijst en zet het in een ruime kom ver onder water te weken.

 

Dag 2:

Ontbijt Maak een keuze tussen het ontbijt van gisteren of de een van de groene smoothies

Groene smoothie

1 kopje water

1/2 avocado

1 medium aloë blad gefileerd, of 1/2 kopje aloë Vera gel

1/2 citroen sap

1/2 limoen sap

1 eetlepel kokosolie

snuf Keltisch zeezout

1 theelepel honing (desgewenst)

4 tot 6 ijsklontjes (optioneel)

Extra toevoegingen naar smaak: Kopje boerenkool, spinazie of andere groene groente ,Kiwi, 1 eetlepel lijn- of Chi- of hennepzaad

 

Smoothie van peer , avocado en spinazie met wat chia-, hennep-  of sesamzaadjes. Hoeveelheden weer naar behoefte. Je kunt niet TE veel eten.....wanneer je goed naar je maag luistert merk je steeds sneller verzadigd te zijn MAAR neem de tijd om te eten/ drinken , maak het traag!

 

Lunch, Soep en Bleekselderij salade met:

Granny Smith appel, peer, groene paprika, avocado en Taugé, groene olijven of kappertjes.

Was en snijd de draden van de bleekselderij, snij de stengels in fijne boogjes. Was de appel en peer en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de paprika in snippers. Schil de avocado en maak blokjes, halveer de olijven of voeg kappertjes toe en taugé naar smaak.. Gebruik de eerder gemaakte dressing .

Deze salade stimuleert de “ontwatering” je zult wat vaker moeten plassen.

Heldere groente soep: 1 liter water, Prei, kool, broccoli, peterselie, groene paprika, groene peper, ui, bleekselderij  zout , peper of bio kruiden bouillon. Maak een lekkere soep door van alle groene groente een beetje te gebruiken.

Diner

Geeli Khitchari , Rijst, Dal en spinazie.  Bron: Boek Vedische kookkunst. FOTO

Voorbereiding en kooktijd 1 uur. Weektijd 1 uur

Maak een keuze wat je graag wilt gebruiken Mung of Mung Dal of spliterwten

Was  de rijst en peulvruchten naar keuze en zet in ruim water in de week 24 uur van te voren!

Deze maaltijd is in India een soort National food. Super gezond met een scala aan voedingselementen, een hartig genot van rijst, peulvruchten en groenten. Voor zieken en herstellende mensen is dit een wondermiddel. Voor ons óók, plus een heerlijke boost aan energie!

Wat heb je nodig? Recept voor 4 personen

250 gram rijst met lange of middelgrote korrel

250 gram Mung , of  Mung dal (DAL betekent gespleten)  of spliterwten

50 gram Ghee

3 laurierblaadjes

1 eetlepel gehakte gember

2 kruidnagels

4 theelepels zout

2 theelepels kurkuma (geelwortel)

1 theelepel gemalen nootmuskaat

250 gram verse spinazie (Rest van gisteren)

Desgewenst Kombu blad in stukjes (zeewier) of mespunt Asafoetida. (Ook wel "duivelsdrek" genaamd, helpt darmgassen voorkomen)

Hoe maak je het?

Laat de rijst en Dal uitlekken. Verhit de Ghee en voeg toe: Gehakte gember, laurierblaadjes, kruidnagels  en daarna de rijst en Dal. Laat alles onder goed roeren 8 á 10 minuten bakken toe de Ghee is opgenomen. Giet er dan zoveel water bij dat het mengsel 5 cm onder water staat. Voeg zout, nootmuskaat en kurkuma toe en laat alle 1 minuut doorkoken. Draai dan het gas lager naarmate de peulvruchten meer water op nemen. Laat alles nog 30 minuten zachtjes doorkoken. Controleer of het niet te droog is en voeg zo nodig nog wat water toe.

Roer dan voorzichtig de gesneden spinazie toe en sluit de pan weer af. (15 min.) Controleer of alles goed gaar is en de Khitchari nog steeds vochtig is (dat is de bedoeling!) Goed mengen voor het serveren.

 

Dag 3

Ontbijt Groene meloen met gehakte pistache nootjes, eet zoveel je wil! Of kies iets uit de voorgaande ontbijten.

Lunch Soep van de dag er voor..

Groene salade van sla naar keuze, bleekselderij, groene paprika, taugé, olijven, kappertjes, zeekraal, stuk geraspte courgette, stuk komkommer (zonder zaad)  gesnipperde halve Granny Smith appel, geroosterde zonne-en pompoenpitten, hennepzaad.

Diner Soep van broccoli, courgette, bleekselderij, ui en peterselie: kook de groente in een bodempje water. Pureer met staafmixer of blender. Voeg wanneer het te dik is nog wat water toe. Garneer met een eetlepel geroosterde sesamzaadje.

Groene combinatie van snijbonen, bleekselderij, broccoli & spruitjes stomen, opdienen met Ghee/ olijfolie en geroosterd sesamzaad. Geniet van de volheid en de verschillen in smaken!

Dag 4

Ontbijt Fruitsalade van meloen, appel, druiven en peer. Desgewenst met geroosterde zonne-pompoenpitten, gehakte pistache nootjes of hennepzaad. Of maak een keuze uit voorgaande dagen ontbijt.

Lunch soep van prei in heldere bouillon.

Kook sperzieboontjes al dente (beetgaar) voor het diner, laat de bonen afkoelen en gebruik het kookvocht voor de soep.

Soep ½ liter kookvocht, stukje foelie, beetje nootmuskaat en ¼ kop fijngesneden prei, peper en zout naar smaak. 10 min. bereidingstijd, 2 porties.

Diner Sperzieboonsalade met Romanesco bloemkool/ Broccoli

Voorbereiding: Gebruik de gekookte en afgekoelde iets knapperige sperzieboontjes, snipper of knijp een teentje knoflook (of 2 ) uit boven de boontjes. Strooi vers gemalen, liefst iets grove zwarte peper over de bonen en zout naar smaak. Giet een mooie olijfolie over de bonen meng dit door en laat (afgedekt onder folie!) de smaken goed intrekken in de koelkast.

Breek roosjes van de Romanesco bloemkool (vergeet niet de schoonheid hiervan te bekijken! Fibonacci Sequens)  kook ze beetgaar, dien ze warm op met wat garnering van Hennep- of sesamzaad

Dag 5

Ontbijt Gebakken appel en peer,

Lunch Groene salade (naar keuze Romana of spinazie salade) met taugé, komkommer, avocado, paprika of wat je ook maar lekker vind om in de salade te doen, mits het groen is…pompoenpitten en hennepzaad, dressing

Tip: kook wat diepvries doperwtjes gaar en laat afkoelen voor door de salade

Diner  Pittige erwtensoep ,Recept is voor 2 liter soep, bereidingstijd 60 minuten.

Ingrediënten:

2 grote uien

3 tenen knoflook

1 eetlepel komijnzaad

4 laurierblaadjes

1 eetlepel fijn geraspte gember

1 groene peper

3 eetlepels olijfolie

250 gram spliterwten

1 kop fijngesneden bleekselderij

1 koolrabi in blokjes (mag ook broccoli zijn)

1 fijngesneden prei

2 liter water

Zout naar smaak

Desgewenst garneren met blad peterselie of koriander

Zo maak je het:

  1. Verhit olijfolie in pan met dikke bodem, bak daarin de uien, knoflook, laurierblad en komijnzaadjes tot het glazig is
  2. Voeg de fijngesneden peper toe, ontdaan van zaden en zaadlijsten
  3. Roer peper door het mengsel en laat 3 min. meesmoren
  4. Voeg 2 liter water en spliterwten toe plus zout. Breng aan de kook en laat 45 min. op laag pitje gaar worden
  5. Voeg koolrabi of broccoli en bleekselderij toe en kook ze beetgaar
  6. Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden prei toe, zo blijft het fris van kleur en knapperig
  7. Maak af op smaak, evt. extra zout toevoegen

Tip: Bewaar het loof van de koolrabi voor in een salade

Dag 6

Ontbijt naar keuze van bovenstaande dagen.

Lunch Erwtensoep van gisteren

Diner Vooraf: Romaanse salade met courgette en eventueel het loof van de koolrabi van gisteren 

1 krop Romaanse sla, 1 courgette dressing. Snijd de sla in reepjes en een deel van de courgette in plakjes, meng het met de dressing.

Gegrilde courgette met salsa en doperwtjes.

Gril de courgette in een grill- of koekenpan (droge bodem), kook de doperwtjes en garneer je bord met een zelf gemaakte salsa (voorbereiding dag 12)

 

Wanneer je merkt dat je teveel afvalt of wanneer je een onbedwingbare behoefte hebt aan iets koolhydraat rijks, 

mag je vandaag wat gekookte rijst toevoegen OF een handpalmpje noten eten.

 

Dag 7

Ontbijt Gebakken appeltjes en peer

Lunch Soep van gespleten mungbonen ( Dal) en snijbonen.4 porties, bereidingstijd 30 minuten.

Ingrediënten:

200 gram gespleten mungbonen (Behoeven NIET geweekt te worden!)

200 gram snijbonen

1 liter water 

1 theelepel korianderzaad

1/2 theelepel gemalen fenegriekzaad

2 laurierblaadjes

2 tenen knoflook

zout naar smaak

Zo maak je het:

1.Was en snijd de snijbonen in blokjes. Vergeet niet de eventuele draden te verwijderen.

2.Kook 1 liter water samen met de Mung en koriander-& fenegriekzaad, plus laurier. laat ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken

3.Voeg snijbonen toe en het zout,

4. Knijp de tenen knoflook via de pers in de soep

5. Roer alles door elkaar en laat op lage pit nog 15 minuten sudderen

6. Voeg desgewenst rauw , fijn gesneden prei toe voor Bite en garnering.

Diner:

Gegratineerde courgette met pijnboompitten, Grill de courgette in een grill of koekenpan. Rooster de pitjes. Maak een komkommersalade met hennepzaad, groene paprika, taugé en de eerder gemaakte dressing. Wanneer je te veel afvalt of extra behoefte hebt aan calorieën mag je wat boekweit of rijst toevoegen. Strooi her wat cashew noten overheen 

 

Dag 8

Stel vandaag je menu zelf samen vanuit eerder aangeboden recepten, of verzin iets nieuws!  Een mooie manier je restjes op te maken en heerlijk groen te eten.

Vandaag is aan jou de keuze dit dieet af te gaan bouwen of dóór te gaan met dit dieet .Volgens de yogafilosofie kan je een verandering in je Inzichten & levensstijl bewerkstelligen wanneer je "iets" 40 dagen doet. Of dat nou een yoga kriya is of een aanpassing in je gedrag zoals voedingspatroon, stoppen met roken/drinken/ enz. Ik kan je vanuit ervaring vertellen dat dat ook werkelijk zo is......Maar, wie ben ik ? Neem zelf de proef op de som om het te ervaren :-) 

Maak je de keuze om door te gaan dan is 5 mei de dag waarop je weer op gaat bouwen naar "volledige" voeding. Tijdens deze dagen ontvang je geen appjes meer maar ik ben zeker bereikbaar wanneer je nog vragen hebt!

Voor mij betekende deze groene week wederom een verdieping, een bewustwordingsproces. Ik vond het fijn kennis en recepten te delen. Het was veel schrijven en uitzoeken en ik voelde de "verantwoordelijkheid" voor de groep/ Sangat, niet zwaar maar als een heel prettig commitment wat ik aangegaan was. Alle aandacht die er is voor Corona zou in mijn optiek verschoven mogen worden naar HOE houd ik mezelf en mijn gezin gezond?! Voeding is daar essentieel in! Kijk eens hoeveel schappen in de supermarkt je voorbij kunt lopen als je alleen groen en gezond eet! Het was voor mij de tweede keer een groene week te organiseren en voor zover ik weet is het de eerste keer dat dit (laagdrempelig) via een app groep aangeboden is.....Mijn wens is dan ook om het vaker onder de aandacht te gaan brengen. Ik ben daarom ook ontzettend benieuwd hoe jullie het ervaren hebben. Tussentijds lieve reacties gekregen maar ook gezien dat er mensen uít de groep gingen...dat is voor mij een leermoment! Ik wil jullie dan ook gráág vragen om een review te schrijven op mijn website https://sat-shantikundaliniyoga.jouwweb.nl  (Liever niet in de app!) 

Deze app groep wordt na twee weken opgeheven, dat is de periode van opbouw. ( 3 juni) Voor vragen blijf ik dan en daarna natuurlijk beschikbaar! 

Zou je de volgende keer / volgend jaar weer mee willen doen, laat dan in je review een aantekening achter dan benader ik je wanneer er weer een Groene week start!

Verder heb ik een post gedeeld dat er voor nieuwe geïnteresseerde een Groene Week start op 1 mei , heb je vrienden, familie en/of kennissen die zich afvragen hoe het komt dat jij er zo BEAMING uitziet? Deel dan graag de datum en mijn telefoonnummer ! 

Voor hen die vanaf nu willen gaan stoppen is het advies om het zelfde te blijven eten zoals in de voorbereidingsweken. Ga tijdens de 1e week geleidelijk weer kleur toevoegen, dan lichte koolhydraten zoals rijst, crackers, brood, bataat, aardappelen. Zuivel liefst in de vorm van aangezuurde zuivel als eerste proberen, Yoghurt, kwark, karnemelk e.d. Eiwitten zoals ei, soja en vlees, vis  (liefst zo min mogelijk maar als je het eet zo licht mogelijk)  vanaf week twee. Volg ook hierin je gevoel !

Dank jullie wel voor jullie aandacht en enthousiasme! Laat alsjeblieft een persoonlijk verhaaltje achter over hoe JIJ het ervaren hebt op mijn site!

Omdat ik meerdere reacties gekregen heb over een als nog vrije bijdrage zal ik toch Een groeps Tikkie plaatsen. Voel je alsjeblieft niet verplicht! Dit was mijn Seva bijdrage en tevens mijn poging tot delen van...

Jullie hebben me daarbij geholpen! Ik dank jullie voor het vertrouwen, jullie inzet en doorzettingsvermogen! Veel succes met de opbouw naar een nieuwe, bewustere, levensstijl en voor de mensen die de 40 dagen gaan volmaken....succes en geniet ervan!

Liefs, Avtar Padmani Kaur

 

Wahe guru ji ka khalsa,  Wahe guru ji ki fateh

Reacties

 

Sat Kirtan Kaur Kalsa  anitawolsink@gmail.com
7 maanden geleden 

Hier mijn ervaring voor de Groene Week: Via Via kwam ik in de app groep terecht. Wat een warmte, aandacht en zorg voelde ik daar. Het was een heel warm bad, met ruimte voor iedereen, dank voor je goeie zorgen en je liefde. Ik kan het aan iedereen aanraden.

Djoke  djoke.nl@gmail.com
8 maanden geleden 

Lieve Anita, bedankt voor je begeleiding en tomeloze inzet gedurende de Groene week, ik vond het interessant en heb weer veel geleerd. Ik ga het zeker nog eens doen en regelmatig een groene dag inplannen. De recepten zijn heerlijk en goed te maken. Liefs Djoke

Teresa  Brefeldtka@gmail.com
8 maanden geleden 

Dank lieve Anita voor de liefdevole kundige begeleiding tijdens de Groene Week. Sat Mam Teresa

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb